Scheiden

TIM:    Schat … we moeten eens praten.

ELLIE:  Oh nee.

TIM:    Jawel, ik heb …

ELLIE:  Gaat dat nog altijd over die scheiding?

TIM:    Ja.

ELLIE:  Lieverd, daar hebben we het toch al over gehad?

TIM:    Ja, maar ik heb daar ondertussen nog eens over nagedacht.

ELLIE:  Je denkt te veel na schat. Maar goed, vertel maar. Anders lig je er deze nacht weer wakker van.

TIM:    Ik denk echt dat, àls we willen scheiden, dat we daar dan nu aan moeten beginnen. De rentes staan laag. We zijn alle twee zeker van werk en we hebben al wat anciënniteit opgebouwd. Een lening krijgen zal dus al geen probleem zijn.

ELLIE:  OK ja. Dat kan ik niet tegenspreken.

TIM:    We hebben ook alle twee een bedrijfswagen. Dus daar hebben we geen extra kost aan.

ELLIE:  Ja … Ja … Maar waarom?

TIM:    Als ik rond mij kijk, denk ik dat ik iets mis. Welk koppel kennen wij dat nog in zijn eerste huwelijk zit? Volgens mij zijn wij het laatste. Die mensen zien er allemaal gelukkig uit. Ik heb schrik dat we iets missen omdat we de stap niet durven zetten.

 ELLIE: Ik voel die druk ook wel. Als er ’s middags op het werk een taart op tafel staat vraagt iedereen of het eindelijk ‘mijnen tour’ is. En vettige Kenny komt elke dag vertellen dat hij en zijn vrouw indertijd hebben gekozen voor scheiding wegens overspel. En hoe spannend zijn vrouw dat had gevonden. En hij ook. En of ik al aan een scheiding aan ’t denken ben. Eikes! Ik kan er niet aan denken. Overspel met vettige Kenny. Als dàt scheiden is, laat dan maar zo.

TIM:    Ja, El, dat moet niet per se met Kenny.

ELLIE:  Het gaat niet alleen over Kenny. Ik kan nu echt niemand bedenken om overspelig mee te zijn. Als ’t daarover gaat aan tafel lieg ik gewoon. Ik vind dan een naam uit. Dat is veel gemakkelijker dan uitleggen dat ik meer dan genoeg heb aan seks met mijn man. Geen een van die vrouwen die dat gelooft.

TIM:    Er zijn nog andere keuzes. De vriendschappelijke scheiding wegens andere verwachtingen van het leven, of uit elkaar gegroeid. De vechtscheiding met of zonder manipulatie van de kinderen. Scheiding wegens de ontdekking van een andere geaardheid. Scheiding om dwingende redenen. Huiselijk geweld, bijvoorbeeld.

ELLIE:  Ja zeg. Zouden er zijn die dat echt doen?

TIM:    Tom en Dave. Was dat geen huiselijk geweld?

ELLIE: Dat is wat zij zeggen ja. Maar ik heb horen zeggen dat ze alleen hebben gedaan alsof. Tom wou mannelijker overkomen tegen de volgende relatie.

TIM:    Ik denk ook dat onze sociale cirkel er klaar voor is. Als er nog meer vriendschappen bij komen gaan we er andere moeten laten verwateren. Ik heb het lijstje ook eens overlopen. Als we de mensen nu kant laten kiezen hebben is ’t volgens mij gelijk verdeeld. Dat mooi evenwicht duurt ook geen jaren meer.

ELLIE:  Bij wie heb je Roos dan gezet? Vorige keer dat we het hier over hadden, wisten we ’t nog niet goed.

TIM:    Bij mij.

ELLIE:  We kennen die toch via mijn start-to-run?

TIM:    Ja, maar ze komt beter overeen met mij.

ELLIE:  En waarom ben jij daar ineens zo zeker van?

TIM:    Ik heb het haar gevraagd. Had jij Roos graag gehad? Ik vind haar nogal opdringerig. Wil je wisselen? Met Lotfy ofzo?

ELLIE:  Schat, luister. We kunnen ook gewoon samenblijven.

TIM:    Zomaar?

ELLIE:  Neen, niet zomaar schat. Omdat we graag bij elkaar zijn. Omdat we mekaar graag zien.

TIM:    Dat is toch geen reden. Toch niet voor de rest van de wereld. Denk maar aan Noor en Hanna van achter in de straat. Die hebben dat geprobeerd.

ELLIE:  Ja, misschien heb je wel gelijk.

TIM:    Wat?

ELLIE:  Ik zou morgen kunnen vertrekken met de kinderen.

TIM:    Dat is wel heel snel ineens.

ELLIE:  Ja, wacht. Als jij de kinderen nog een week houdt, kan ik dat overspel nog regelen. Ik kan kijken of Kenny kan.

TIM:    Kenny? Vettige Kenny? El, doe nu niets waar je later spijt van krijgt. Of jeuk.